informatii
pentru paciente
despre reconstrucția mamară dupa mastectomie cu BRAXON
Tehnici de Reconstructie a Sânului după Mastectomie
Material informativ despre procedurile de reconstrucție a sânului după tumora mamară
Tumora Mamară
Tumora mamară reprezintă neoplazia cea mai frecventă în rândul femeilor din țările industrializate. O femeie din zece se poate aștepta să dezvolte cancer de sân pe parcursul vieții, cu un risc crescut după menopauză.
Chirurgia joacă un rol din ce în ce mai important în tratamentul și prevenirea tumorilor la sân.
Mastectomia este o procedură chirurgicală care prevede îndepărtarea completă a glandei bolnave.
Reconstrucția mamară este caracterizată prin proceduri chirurgicale menite să redea forma și simetria sânului, conferindu-i un aspect cât mai asemănător cu cel al glandei mamare naturale.
Tehnicile de Reconstrucție mamară
În ultimii ani, s-au făcut importanți pași înainte în ceea ce privește procedurile de reconstrucție a glandei mamare, oferind o gamă largă de opțiuni, care depind, în orice caz, de situația clinică a fiecărei paciente.
Reconstrucția sânului cu țesuturi proprii
Glanda mamară este reconstruită utilizând țesuturi proprii ale pacientei: mușchi, lambouri, țesut adipos, țesut cutanat.
Reconstrucția mamară cu implantare de proteze
Glanda mamară este reconstruită utilizând proteze (în general, din silicon) și/sau expandere care redau forma sânului.
Reconstrucție cu proteze mamare
– Reconstrucție mamară in două etape – „TWO STAGES”
Necesită două intervenții chirurgicale:
1. în cadrul primei intervenții, sub mușchiul mare pectoral se poziționează un expander care va fi apoi umflat, în cadrul a câteva vizite în ambulatoriu, pentru a recrea
forma glandei mamare;
2. în cadrul celei de-a doua intervenții chirurgicale, se înlocuiește expanderul complet umflat cu o proteză mamară definitivă având aceeași mărime
Reconstrucția mamară intr-o singură etapă – „ONE STAGE”:
Este efectuată în cadrul unei singure intervenții chirurgicale, când proteza definitivă este poziționată direct sub mușchiul mare pectoral.
Ce sunt matricele biologice?
În reconstrucția sânului cu implant submuscular, mușchiul mare pectoral nu este întotdeauna suficient de extins pentru a ascunde complet protezele din silicon. Din acest motiv, extremitatea inferioară rămâne descoperită și în contact direct cu țesutul subcutanat.
Pentru a acoperi această porțiune, se utilizează așa-numitele matrice biologice, adică foițe de colagen moale aplicate între silicon și țesutul subcutanat, care previn formarea unei capsule rigide parțiale.
Aceste membrane sunt obținute în majoritatea cazurilor din derm animal, tratat în așa fel încât să se îndepărteze întreaga componentă celulară.
Ceea ce rămâne este o simplă foiță de colagen moale, absolut similar cu cel din organismul uman și care, spre deosebire de materialele sintetice, are capacitatea să se integreze în scurt timp și să se transforme în țesut viu sănătos.
O nouă tehnică de reconstrucție mamară
Implantarea protezelor fără desprinderea mușchiului mare pectoral
Tocmai datorită utilizării matricelor biologice, a fost posibilă studierea unei noi tehnici chirurgicale de reconstrucție a sânului, fără afectarea mușchiului mare pectoral.
Spre deosebire de tehnicile de reconstrucție tradiționale care prevăd desprinderea mușchiului (și, deci, pierderea funcționalității sale), prin această procedură, este posibilă poziționarea protezei deasupra marelui pectoral, care rămâne astfel intact.
TEHNICA SUPRAPECTORALĂ FĂRĂ DESPRINDEREA MUȘCHIULUI MARE PECTORAL
UTILIZAREA MATRICELOR BIOLOGICE ESTE LA LATITUDINEA CHIRURGULUI, CARE VA EVALUA INDICAȚIA ACESTORA DE LA CAZ LA CAZ.
Rolul muschiului Mare Pectoral
Reacția normală a organismului la prezența unei proteze din silicon este formarea de țesut cicatriceal în jurul implantului (capsulă periprotetică) care, uneori, cu timpul, se poate îngroșa și poate deveni tare și rigid, creând o problemă de natură estetică.
Tehnicile de reconstrucție care utilizează proteze țin cont de această posibilitate și, până în urmă cu câțiva ani, dar în unele cazuri și astăzi, proteza și posibilele probleme estetice asociate cu aceasta erau „ascunse” sub mușchiul mare pectoral, care era desprins de pe cutia toracică.
Mușchiul, însă, o dată ce a fost desprins din inserția sa costală, nu mai este la fel ca înainte. Își pierde din funcționalitate și, în unele cazuri, afectează fluiditatea mișcărilor brațului. În cazuri mai rare, la nivelul sânului va fi percepută o încrețire a pielii, asociată modificării fiziologiei mușchiului.
Retușurile ulterioare de chirurgie estetică vor putea soluționa aceste probleme.
Braxon- inovație italiană
Tehnica suprapectorală este posibilă datorită unei foi de matrice biologică cu formă specifică, datorită căreia poate dobândi o conformație tridimensională, care va adăposti implantul mamar în interiorul său, protejându-l astfel de contactul direct cu țesuturile.
Proteza mamară este „ascunsă” de organism, evitând astfel formarea unei capsule periprotetice tari și inestetice.
Această tehnică este denumită Braxon®,
un proiect italian, cu brevet internațional.
Proteza astfel învelită poate fi fixată deasupra mușchiului mare pectoral, în poziția fiziologică a glandei mamare.
O reconstrucție mai fiziologică a sânului
Diferitele tehnici menționate anterior corespund diferitelor situații clinice, iar alegerea lor este efectuată de comun acord între chirurg și pacientă, în funcție de necesitățile clinice.
Reconstrucția suprapectorală, acolo unde este posibilă, prezintă numeroase avantaje în comparație cu tehnicile tradiționale: permite îndepărtarea glandei bolnave și reconstruirea glandei mamare într-o singură etapă, poziționând proteza definitivă în locul în care era amplasată glanda mamară, fără a afecta funcționalitatea mușchiului pectoral și reducând, astfel, în mod drastic toate complicațiile legate de desprinderea sa.
Prin această tehnică:
– Intervenția chirurgicală durează mai puțin timp
– Durerile postoperatorii sunt reduse
– Consumul de medicamente analgezice și antiinflamatorii este redus
– Rezultatul estetic este mai natural și mai simetric
– Numai în 18 % dintre cazuri este necesară o nouă intervenție pentru
asigurarea simetriei celuilalt sân
– Perioada de internare este mai scurtă
– Fizioterapia de reabilitare este redusă sau, în unele cazuri,
nu este necesară
– Se reduce riscul de formare a unei capsule periprotetice
contractile în timp
– Recuperarea este mai rapidă și pacienta își poate relua mai curând
activitățile zilnice și sportive obișnuite.
Ce trebuie făcut in perioada postoperatorie?
Imediat după intervenția chirurgicală, se recomandă purtarea unui sutien de compresie (medicul va indica tipul de sutien și perioada de timp în care trebuie purtat) și nu se va supune sânul operat la mișcări excesive.
În unele cazuri, pentru a reduce la minimum mișcările sânului operat, medicul poate lua în considerare imobilizarea brațului pentru câteva zile. În orice caz, se recomandă evitarea efortului fizic timp de 15 zile după intervenția chirurgicală și limitarea mișcărilor bruște ale brațului adiacent sânului operat.
De asemenea, operațiile de igienă personală trebuie efectuate cu grijă, limitând contactul părților operate ale corpului cu agenții externi ca apa, săpunul, prosoapele și alte materiale utilizate pentru igiena corpului.
În sfârșit, dacă după intervenția chirurgicală pacienta este externată cu drenul încă aplicat, este necesară verificarea frecventă a integrității drenului. Dacă pacienta observă o deteriorare a acestuia, trebuie să se adreseze imediat medicului.
Manifestări postoperatorii
De obicei, intervenția chirurgicală nu se asociază cu neplăceri semnificative, totuși, este o intervenție parțial invazivă care necesită o oarecare atenție în perioada postoperatorie. În unele cazuri, pot să apară fenomene adverse, deși acestea sunt rare; din acest motiv, se recomandă contactarea medicului dacă apar următoarele situații:
– Umflare neobișnuită a sânului operat după mai mult de 15 zile de la intervenția chirurgicală;
– Secreție la nivelul cicatricei;
– Înroșire extinsă a sânului operat, care persistă mai multe zile;
– Durere acută neobișnuită și care persistă mai multe zile.
© DREPTURI DE AUTOR DECOMED SRL
VERSIUNEA 04/18
MATERIAL PENTRU MEDIC.
Email:
adm.breast@medical-device.ro